Bilgi Paketi

Amaçlar ve Hedefler 

Üretimde Kalite Kontrol programının amacı; kalite yönetim sistemlerine, süreç yönetimine, planlama faaliyetlerine, müşteri hizmetlerine, malzeme alt yapılarına, üretim yöntemlerine, yerleştirme planlamasına, veri analizine, ölçme, kontrol ve iyileştirme süreçlerine, kalite maliyetleri ve ilgili her türlü destek süreçlerine hâkim, edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri işletmelerin üretim öncesi, üretim sırası ve üretim sonrası kalite kontrol süreçlerinde kullanabilen bireyler yetiştirmektir. 

 

Program Hakkında 

Kalite, bir ürünün veya hizmetin belirli bir standarda veya müşteri ihtiyacına uygunluğunu ifade eder. Bir ürünün kaliteli olması, ürünün belirli özelliklerde ve özelliklerinin belirli bir standartta olmasını sağlar ve müşteri ihtiyaçlarını karşılar. Kalite, müşteri memnuniyetini artırarak işletmelerin rekabet gücünü artırır ve maliyetleri azaltır. Bu nedenle de üretimin öncesinden başlayarak müşteri memnuniyetine uzanan bir süreci kapsamaktadır. Hammaddeden bitmiş ürünlere kadar kalite kontrol, üretim sürecinin her adımındadır.  

Günümüzde işletmelerin üretim sürecinde kalite standartlarını sağlamalarına ve ürün kalitesini artırmalarına yardımcı tüm kalite kontrol faaliyetlerini gerçekleştirmesi büyük önem kazanmıştır. Bu nedenle, üretim sürecinde kalite kontrolü işlemleri yapılırken, ürünün her aşamasının detaylı bir şekilde kontrol edilmesi, kalite kriterlerine uygunluğunun sağlanması ve kalite kontrol sürecinin her aşamasında kayıt tutulması gerekmektedir. Tutulan kayıtların veri analizlerinin gerçekleştirilmesi ve bu analizler sonucunda gerekli düzeltici önlemler alınarak ürün kalitesinin sürekli olarak iyileştirilmesi hedeflenir. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirecek Üretimde Kalite Kontrol denetçileri, müşterinin hatalı ürünlerden korunmasına ve üretim süreçlerinden kaynaklanabilecek itibar kaybından şirketi korumaya yardımcı olur. Başka bir deyişle, sadece müşteri memnuniyeti ve güveni garanti altına alınmaz, aynı zamanda şirketin olumlu imajı da korunur. Etkili denetim ve kontrol faaliyetleriyle üretim süreçleri ve operasyonlar üzerinde kontrol sağlanarak şirketin üretim maliyetlerinin azaltılması, mevcut kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve tabii ki verimliliğin artırılması sağlanabilir.  

İşletmelerin faaliyetlerini gelecek nesillere aktarabilmeleri için kalite en önemli unsur haline geldiğinden Üretimde Kalite Kontrol ön lisans programından mezun olacak öğrencilerin istihdam, iş ve kariyer alanları giderek artmaktadır. Bu programdan mezun olan kişiler Belgelendirme Kuruluşları (TSE, TÜRKAK, vb. kuruluşlar), işletmelerin kalite ile ilgili departmanları, denetleme faaliyeti yürüten işletmeler, işletmelerin üretim planlama ile ilgili departmanları, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili departmanlarında görev alabilirler. 

 

Program Bilgileri 

Dili: Türkçe 

Süresi (Yıl): 2 

Azami Süresi (Yıl): 

Kontenjanı:  

Staj Durumu: Evet 

 

Program İçeriği 

Ostim Teknik Üniversitesi Üretimde Kalite Kontrol Programının eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerin edindiği teorik bilgileri uygulamalar ile harmanlamaları sağlanmaktadır.  Üretimde Kalite Kontrol Programından başarıyla mezun olan kişiler temel yetkinlikleri kazanmanın yansıra; malzeme, imalat yöntemleri, kalite standartları, kalite yönetim sistemleri, kalite kontrolde bilgisayar uygulamaları, işlem kontrolleri, numune alma ve test, dokümantasyon, veri analizi, kalite iyileştirme, personel eğitimi, kalite kontrol planı konularının her biri hakkında doygun seviyede bilgi sahibi olur. En son teknolojileri takip edebilecek ve kendini etkili şekilde geliştirebilecek şekilde eğitilirler.  Bunlara ek olarak iş yeri uygulamaları ve iş yeri deneyimleri ile eğitim süreci içerisinde çalışma hayatını deneyimlemiş olmaları sağlanmaktadır. 

 

Program Sorumlusu 

Dr. Öğr. Üyesi Buşra Yedekçi 

 

Tarihçe 

Programın Ostim Teknik Üniversitesinde 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminde eğitime başlaması planlanmıştır. 

 

Kazanılan Derece 

Üretimde Kalite Kontrol, Ön lisans 

 

Kabul Koşulları 

Öğrencilerin programa yerleştirilme süreci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilir. Yurt dışı kaynaklı öğrencilerin lise mezuniyetlerinin denklik işlemleri ile birlikte yürürlükteki yüksek öğretim ve OSTİM Teknik Üniversitesi mevzuatı ile diğer mevzuat kapsamındaki gerekliliklerin yerine getirilmesini müteakip gerçekleştirilir. OSTİM Teknik Üniversitesi yurt dışı kaynaklı öğrenciler için gerekli gördüğü durumlarda yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde kendi seçme ve yerleştirme sistemini kurar. 

 

Üst Kademeye Geçiş 

Programdan mezun olan öğrenciler DGS sınavı ile ÖSYM Kılavuzunda tanımlanmış olan bölümler arasında lisans programlarına başvurabilir. Bu programlar Endüstri Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, İstatistik, Makine Mühendisliği şeklinde sıralanmaktadır. 

 

Mezuniyet/Yeterlilik Koşulları ve Kuralları 

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS kredilerini tamamlamış olmaları, öğrenim gördükleri programdaki tüm ders yüklerini başarı ile tamamlamış olmaları ve genel not ortalamalarının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. 

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması 

Öğrencilerin kaydolmalarını müteakip önceki ön lisans/lisans programlarında almış oldukları dersler; geçerli ve hukuki olarak belgelendirilmeleri, ders konu, kapsam ve içeriklerinin OSTİM Teknik Üniversitesinde uygulanan program/derse uygunluğu ve yeterliliği Bölüm Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenmesi ve onaylanması sonucunda kabul edilebilir. 

 

Mezunların Mesleki Profili 

Üretimde kalite kontrol mezunları için geniş bir iş imkânı yelpazesi bulunmaktadır. Mezun olan kişiler; faaliyet alanı üretim, imalat, gıda, ilaç, kimya, otomotiv, elektronik, sağlık, inşaat vb endüstriler olan işletmelerin kalite ve kalite kontrol ile ilgili departmanlarında, belgelendirme kuruluşlarında (TSE, TÜRKAK vb. kuruluşlar), denetleme faaliyeti yürüten işletmelerde, işletmelerin üretim planlama ile ilgili departmanlarında, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili departmanlarında görev alabilirler. Ayrıca, üretim mühendisliği, ürün geliştirme, tedarik zinciri yönetimi, operasyon yönetimi, lojistik ve satış gibi pozisyonlarda iş bulabilirler. Üretimde Kalite Kontrol mezunlarının ürün ve hizmet kalitesini artırma, kaynakları verimli kullanma ve işletme sürdürülebilirliğini sağlama konularında uzmanlıklarını aktarabilecekleri her kuruluşta görev alabilmeleri mümkündür. Bunlara ilaveten kalite kontrol teknikerleri kendi işyerlerini açabilme imkânına da sahiptirler. 

 

Ölçme ve Değerlendirme 

Öğretim elemanları; çeşitli değerlendirme yöntemlerini kullanarak öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirirler. Ostim Teknik Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim, Öğretim ve Lisans Yönetmeliği’ne göre DC ve DD koşullu geçerken, FD, FF ve NA harf notu alanlar dersten başarısız sayılırlar. Başarı Notu Katsayıları aşağıda sunulduğu gibidir. 

Harf Notu 

Katsayı 

Harf Not Aralığı (100 üzerinden) 

Statü 

AA 

90-100 

Geçer 

BA 

3,5 

85-89 

Geçer 

BB 

80-84 

Geçer 

CB 

2,5 

70-79 

Geçer 

CC 

60-69 

Geçer 

DC 

1,5 

50-59 

Koşullu Geçer 

DD 

45-49 

Koşullu Geçer 

FD 

0,5 

35-44 

Başarısız 

FF 

0-34 

Başarısız 

NA 

Başarısız 

  

Program Yeterlikleri 

  1. Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olur. 
  2. Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karşılaştığı problemlerin çözümleri için kullanabilir. 
  3. Problemleri saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. 
  4. Endüstriyel uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer, kullanır. 
  5. Muayene ve analiz yöntemlerini belirler. Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. 
  6. Numune takibi yapabilir. 
  7. Analiz veya numune kullanımı sırasında görülen anormallikleri belirleyebilir. 
  8. Ürünlerin doğru şekilde üretilmesini sağlamak için eskizleri gözden geçirebilir ve gerektiğinde gerekli düzenleyici faaliyetleri organize edebilir. 
  9. Stok ve sevkiyat yönetimi yapabilir. 
  10. Ara ve son kontrolleri yapabilir. 
  11. Giriş kalite kontrol ve doküman yönetimi süreçlerini uygulayabilir. 
  12. Kalite kalibrasyonları, iç denetim ve proje görevlerini zamanında, güvenli ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirir. 
  13. İç denetimlerde tespit edilen uygunsuzlukları raporlayabilir ve ilgili iyileştirme faaliyetlerini takip edebilir. 
  14. Üretim planlama, satın alma ve bakım yönetim sistemi süreçlerinde görev alabilir. 
  15. Kalite, güvenlik ve çevre prosedür ve politikalarına uyum sağlar. 
  16. Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.  
  17. Bağımsız çalışmada karar verebilme, meslek içi ve dışı kişilerle yapılan takım çalışmasında görev alabilme ve uyum sağlayabilme yeteneklerine sahip olur. 
  18. Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. 
  19. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 
  20. Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. 
  21. Mesleki alanda yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur. 
  22. Teknik resim okuma, anlama ve oluşturma konusunda yetkindir. 
  23. Kelime işlem, hesap tablosu, sunum, e-posta ve internet taraması gibi güncel bilgisayar gerekliliklerini mesleki alanda iyi düzeyde kullanabilir. 
  24. Üzerinde çalıştığı mesleki konuda teknik bir rapor yazabilme, yazılı bir açıklamaya dayalı olarak istenen çalışmayı ortaya koyabilme, ihtiyaç analizi yapabilme yeteneklerine sahiptir. 
  25. Endüstriyel çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir. 
  26. Kalite güvencesi ve standardizasyon hakkında bilgi sahibi olur ve işlemleri yürütme becerisi kazanır. Aynı zamanda, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. 
  27. Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; endüstriyel uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir. 
  28. Türkiye Cumhuriyeti’nin devamlılığı için milli birlik ve beraberlik, vatan ve insan sevgisi gibi duyguların önemini kavrar. 
  29. Alanı ile ilgili bilgiye erişme yollarını bilir, kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, ulaştığı bilgileri sorgular, ulaştığı bilgileri değerlendirir ve değerlendirmelerini ifade eder. 
  30. Okuduklarını, dinlediklerini, gördüklerini, anladıklarını ve düşündüklerini söz ve yazı ile planlı, etkili ve akıcı bir şekilde ifade eder. 
  31. Doğru anlatımın iletişimdeki önemini kavrayarak, dili kişisel ve toplumsal iletişim aracı olarak kullanabilir. 
  32. Mesleki konularla ilgili yazışma ilkelerini uygulayabilir ve iletişim tekniklerini karşılaştırıp uygun olanını uygulayabilir.  
  33. Organizasyon yapısı içinde süreçlerin yerini tanımlar. 
  34. İşletmelerdeki faaliyetleri süreç olarak yapılandırabilir ve bir işletmenin kilit süreçlerini belirleyebilir. 
  35. Yönetim ve organizasyon bilgisi, görgüsü ve anlayışı kazanır. 
  36. Saptanan amaçları başarmaya yardımcı olacak stratejileri ve bu stratejileri yürüttükleri süreci tanıtır. 
  37. Çalışan hakları, insan hakları, kalite ve meslek etiği konularında edinilmiş olan temel bilgileri çalışma hayatına taşıyarak uygulayabilir. 
  38. Çalışma alanlarında, bilimsel değerleri ve meslek ahlakını göz önünde bulundurarak hizmet ve ürün üretebilir.